Składniki:
- sałata pekińska,
- pieczona łopatka,
- 2 łyżki ziaren słonecznika,
- kiszony ogórek,
- koperek,
- kukurydza,
- czosnek,
- cebula,
- majonez,
- jogurt grecki,
- przyprawy: sól, harrisa.
Wykonanie:
Liście kapusty pekińskiej pocięłam na drobne kawałki, ziarna słonecznika uprażyłam na patelni. Kukurydzę odsączyłam z zalewy, łopatkę pocięłam na bardzo cienkie plastry, a następnie pocięłam w słupki, tak samo uczyniłam z koperkiem i cebulą. Ogórka kiszonego starłam na tarce. Czosnek utarłam w moździerzu wraz z solą i harrisą, następnie do niego majonez i jogurt grecki. Powstały sos, dodałam do reszty składników i wymieszałam ze sobą.
Nie podaję proporcji ponieważ wszystko robiłam na tzw. oko.
Sałatka dobrze komponuje się również z keczupem, który można podać jako dodatek do sałatki.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńdziękuję... :)
OdpowiedzUsuń