17 mar 2014

Sałatka nie tylko na grilla

Dziś na kolację zrobiłam sałatkę z resztek, które miałam w lodówce, i powiem, że sałatka podobna  do sałatki gyros.


Składniki:

  • sałata pekińska,
  • pieczona łopatka,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • kiszony ogórek,
  • koperek,
  • kukurydza,
  • czosnek,
  • cebula,
  • majonez,
  • jogurt grecki,
  • przyprawy: sól, harrisa.

Wykonanie:
Liście kapusty pekińskiej pocięłam na drobne kawałki, ziarna słonecznika uprażyłam na patelni. Kukurydzę odsączyłam z zalewy, łopatkę pocięłam na bardzo cienkie plastry,  a następnie pocięłam w słupki, tak samo uczyniłam z koperkiem i cebulą. Ogórka kiszonego starłam na tarce. Czosnek utarłam w moździerzu wraz z solą i harrisą, następnie do niego majonez i jogurt grecki. Powstały sos, dodałam do reszty składników i wymieszałam ze sobą.
Nie podaję proporcji ponieważ wszystko robiłam na tzw. oko.
Sałatka dobrze komponuje się również z keczupem, który można podać jako dodatek do sałatki.




2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...