Od wczoraj, a dokładnie od przedwczorajszego wieczora za oknem śnieg, który wywołała we mnie marazm i smutek... a było tak pięknie... na działce mogłam powalczyć z mchem, przez co zaniedbałam bloga... ale jak jest pogoda, to czemu z niej nie korzystać?
Wiosna, wiosna, ach to ty... gdzie się podziałaś, przyjdź...
Postanowiłam przywołać słonko i ciepło babką cytrynową, którą urozmaiciłam kolorami skradzionymi tęczy. Babka jest pulchna i wilgotna w smaku, polecam każdemu...
- 5 mniejszych jaj lub 4 duże
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru
- sok z jednej cytryny
- 200 gram margaryny do pieczenia
- barwniki spożywcze Dr. Oetker
Wykonanie:
- jajka zmiksowałam z cukrem, następnie do masy dodawałam porcjami wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
- Do masy dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny
- margarynę rozpuściłam i jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) wlałam do ciasta. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszałam.
- Ciasto podzieliłam na sześć części i do każdej z części dodałam barwnik Dr. Oetkera.
- Ciasto wylewałam kolorami do formy na babkę, gdy całe ciasto było już w formie delikatnie przemieszałam je jeszcze widelcem.
- Formę wypełnionym ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut w temp. 180 stopni, lub do tzw. suchego patyczka.
- Po upieczeniu ciasto pozostawiłam jeszcze na 15 minut w formie, a następnie je wyjęłam z formy i ciasto polałam świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
- Na ciasto po wystudzeniu nałożyłam lukier Dr. Oetker.
Przepis dodaję do akcji:
jaka kolorowa:)
OdpowiedzUsuńlekko i wiosennie ;)
OdpowiedzUsuńo rany, jaka tęczowa! dzieciaki by oszalały. ba, ja też oszalałam na jej widok, cudowna!
OdpowiedzUsuńtak szaleństwo kolorów, które urzeka nie tylko dzieci ;)
Usuńsuper babeczka
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJak kolorowo,na pewno super smakuje :)
OdpowiedzUsuńtak :)
OdpowiedzUsuńale kolorowa!! zapisuje
OdpowiedzUsuń