18 kwi 2014

Kaczuszki chlebowe do święconki

Dziś spieszę się do Was, by podzielić się przepisem na chlebek do koszyczka wielkanocnego lub na stół w ramach dekoracji. Chlebek można uformować tradycyjnie lub jak ja, plecąc coś co ma spełniać rolę kaczuszki, efekt oceńcie sami... moim dzieciuchom się spodobały :)




Z podanych proporcji wyszły mi cztery chlebki.

Składniki:
  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1/4 kostki drożdży,
  • 1 i na czubek łyżeczka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 4 łyżki ciepłego mleka,
  • niespełna szklanka ciepłej wody,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 jajko + odrobina wody
  • na oczy kaczuszki użyłam pieprz w ziarnie/

Wykonanie:
Mąkę przesiałam dodałam do niej sól oraz czosnek w granulkach. Do szklanki wlałam mleko i uzupełniłam do pełnej szklanki wodą, lekko podgrzałam, następnie w wodzie i mleku rozpuściłam drożdże. Miksturę tę przelałam pomału do mąki. Całość zagniatałam ok. 7-10 minut, aż ciasto stało się gładkie i elastyczne.
Miskę w której miało leżakować ciasto lekko natłuściłam i włożyłam, tam ciasto drożdżowe, które odstawiłam na ok. 20 minut, aż  podwoiło swoją objętość. Po tym jak ciast wyrosło, ponownie je zagniotłam, i podzieliłam na cztery równe części.
Z dwóch części uformowałam osobne wałki, i każdy z  nich zaplątałam robiąc węzeł, z którego wystawały dwie końcówki, z tym że jedna końcówka ma wystawać mniej, z niej formujemy dziobek i wciskamy ziarna pieprzu, które mają imitować oczka.
Z pozostałych dwóch kawałków uformowałam  dwa małe bochenki, Każdą z części formowałam w kształt koła, i brzegi składałam w tzw. sakiewkę. Czynność tę powtarzałam kilkakrotnie, dzięki czemu chlebki wyrosną w górę a nie w bok. 





Ukształtowane chlebki przeniosłam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i ponownie odstawiłam do wyrośnięcia, tak na ok 10-15 minut. Przed wstawieniem do piekarnika, chlebki posmarowałam jajkiem rozkłóconym z odrobiną wody.
Chlebki wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez ok. 20 minut w temperaturze 210 stopni.


Ps. Zapraszam również na chlebki do żurku (klik!)

Przepis dodaję do akcji:

Wielkanocne Smaki - edycja IV

7 komentarzy:

  1. Wspaniałe te ślimaczki, jednego do koszyczka zabieram :)
    Wesołego Alleluja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. proszę bardzo... :)

      Mokrego Dyngusa i obfitego zajączka ;)

      Usuń
  2. Śliczne.... trochę kaczuszki, trochę ptaszki :))....ale bardzo urocze...:)))
    Zrobię w przyszłym roku....:))
    Jeszcze raz Wspaniałych Świąt....!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za miłe słowa...
      warto zrobić, chociażby dla urozmaicenia ;)
      Spokojnych i radosnych Świąt :)

      Usuń
  3. bardzo ciekawy przepis, a to co z niego wychodzi to cudeńko :) Zapraszam do mnie w odwiedziny :)) Pozdrawiam wiosennie !

    znajdziesz u mnie różnorodne rękodzieło , możesz także coś sobie zamówić, albo sama zaprojektować coś co byś chciała - a ja to wykonam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...