4 kwi 2014

Śliwkowa baba

Dziś początek  weekendu, w związku z powyższym trzeba było zrobić jakieś ciasto... co by słodko zacząć wolne ;) Powstała babka o nucie śliwkowej, do tego przełożona kremem ze śliwek...

Składniki na babkę:
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml jogurtu o smaku śliwkowym


Składniki na krem:
  • 250 gram serka mascarpone
  • 200 gram śliwek węgierek, ja użyłam mrożonych, co by zamrażalnik oczyścić
  • odrobinę mniej 1/3 szklanki nektaru jabłkowego
  • mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka cukru
  • czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody
  • prażone płatki migdałowe do ozdoby.
Wykonanie ciasta:
Jajka wraz cukrem utarłam do białości, następnie do masy dodawałam w małych ilościach wymieszany jogurt wraz z olejem. Całość miksowałam na wyższych obrotach, aż wszystko się dokładnie połączyło.
Mąkę przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia i dodawałam po troszeczku do ciasta, miksując na niższych obrotach, tylko do chwili aż ciasto stanie się gładkie.
Ciasto przełożyłam do formy i wstawiłam do zimnego piekarnika, piekłam na termoobiegu w temp. 180 stopni przez 30 minut- do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto  przekroiłam i posmarowałam kremem śliwkowym.

Wykonanie kremu:
Śliwki zamrożone włożyłam do garnka, zalałam nektarem jabłkowym, dodałam cukier oraz cynamon i wszystko gotowałam pod przykryciem, aż śliwki stały się bardzo miękkie. Następnie śliwki zmiksowałam blenderem, tak by powstał mus- wyszło ok. 250 gram.
Mąkę ziemniaczaną rozdrobniłam w zimnej wodzie i wlałam do musu śliwkowego, mieszając doprowadziłam do powstania gęstego kisielu śliwkowego. Kisiel odstawiłam do ostudzenia.
Serek mascarpone delikatnie zmiksowałam i po łyżce zaczęłam do niego dodawać wystudzony kisiel. 
Tak powstałym kremem przełożyłam babkę oraz posmarowałam z zewnątrz. Całość ozdobiłam prażonymi płatkami migdał.



Przepis dodaję do akcji:
Wielkanocne Smaki - edycja IV

6 komentarzy:

  1. Ale śliczna i apeteyczna babeczka.....:))
    Ja w zamrażalniku mam nadmiar czarnej porzeczki.... ale ta się pewnie nie,, zda,, do tej babeczki..
    Pozdrawiam.... .

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bym spróbowała z tą porzeczką.. może wyjść ciekawie. Do ciasta możesz dodać porzeczki w całości zmieszane z łyżką mąki, a w miejsce jogurtu śliwkowego, naturalny :)

      Usuń
  2. Świetnie wygląda ta babeczka :) Idealna również na święta :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję, urozmaicenie tego co tradycyjne ;)

      Usuń
  3. Zaciekawiłaś mnie, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...