Dziś początek weekendu, w związku z powyższym trzeba było zrobić jakieś ciasto... co by słodko zacząć wolne ;) Powstała babka o nucie śliwkowej, do tego przełożona kremem ze śliwek...
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml jogurtu o smaku śliwkowym
Składniki na krem:
- 250 gram serka mascarpone
- 200 gram śliwek węgierek, ja użyłam mrożonych, co by zamrażalnik oczyścić
- odrobinę mniej 1/3 szklanki nektaru jabłkowego
- mniej niż 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka cukru
- czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki zimnej wody
- prażone płatki migdałowe do ozdoby.
Wykonanie ciasta:
Jajka wraz cukrem utarłam do białości, następnie do masy dodawałam w małych ilościach wymieszany jogurt wraz z olejem. Całość miksowałam na wyższych obrotach, aż wszystko się dokładnie połączyło.
Mąkę przesiałam wraz z proszkiem do pieczenia i dodawałam po troszeczku do ciasta, miksując na niższych obrotach, tylko do chwili aż ciasto stanie się gładkie.
Ciasto przełożyłam do formy i wstawiłam do zimnego piekarnika, piekłam na termoobiegu w temp. 180 stopni przez 30 minut- do tzw. suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasto przekroiłam i posmarowałam kremem śliwkowym.
Wykonanie kremu:
Śliwki zamrożone włożyłam do garnka, zalałam nektarem jabłkowym, dodałam cukier oraz cynamon i wszystko gotowałam pod przykryciem, aż śliwki stały się bardzo miękkie. Następnie śliwki zmiksowałam blenderem, tak by powstał mus- wyszło ok. 250 gram.
Mąkę ziemniaczaną rozdrobniłam w zimnej wodzie i wlałam do musu śliwkowego, mieszając doprowadziłam do powstania gęstego kisielu śliwkowego. Kisiel odstawiłam do ostudzenia.
Serek mascarpone delikatnie zmiksowałam i po łyżce zaczęłam do niego dodawać wystudzony kisiel.
Tak powstałym kremem przełożyłam babkę oraz posmarowałam z zewnątrz. Całość ozdobiłam prażonymi płatkami migdał.
Przepis dodaję do akcji:
Ale śliczna i apeteyczna babeczka.....:))
OdpowiedzUsuńJa w zamrażalniku mam nadmiar czarnej porzeczki.... ale ta się pewnie nie,, zda,, do tej babeczki..
Pozdrawiam.... .
Ja bym spróbowała z tą porzeczką.. może wyjść ciekawie. Do ciasta możesz dodać porzeczki w całości zmieszane z łyżką mąki, a w miejsce jogurtu śliwkowego, naturalny :)
UsuńŚwietnie wygląda ta babeczka :) Idealna również na święta :)
OdpowiedzUsuńdziękuję, urozmaicenie tego co tradycyjne ;)
UsuńZaciekawiłaś mnie, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do upieczenia;)
Usuń