Dziś na naszym stole gościła kasza gryczana w formie zapiekanej. Do tego uzupełniona o smak smażonego boczku i świeżej natki pietruszki, oraz ozdobiona jajkiem... danie pożywne, syte i można by rzec zdrowe, gdyby nie tłuszczyk z boczku ;)
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej- to na 4 porcje: 2 osoby dorosłe, i 2 dzieci
- ok. 200 gram boczku parzonego
- 1 duża cebula
- 2 szczypty tymianku suszonego
- natka pietruszki
- 5 jaj
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kaszę ugotowałam al dente. Boczek pokroiłam w kwadraty ( ja miałam w plastrach) zasmażyłam go na patelni, następnie dodałam pokrojoną cebulę i smażyłam do zeszklenia dodałam tymianek. Patelnię zdjęłam z gazu i dodałam do niej ugotowaną kaszę. Wszystko razem wymieszałam dokładnie i doprawiłam do smaku, dodałam dwie garście pokrojonej natki pietruszki.
Następnie dodałam jajko i wszytko jeszcze raz wymieszałam ze sobą. Całość przełożyłam do naczynia do zapiekania, które uprzednio odrobinę natłuściłam. Na całość wylałam jajka ze skorupek, doprawiłam jeszcze solą i pierzem świeżo mielonym same jajka. Kaszę wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i zapiekałam przez 15 minut.
mmm... ależ to wygląda.. aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńja nie mogłam się doczekać, aż powstanie efekt końcowy... warto było nie ulegać pokusie podjadania w trakcie przygotowywań ;)
Usuńwyprubuje:)
OdpowiedzUsuńjak zrobisz, to podziel się swoimi wrażeniami odnośnie tej potrawy :)
Usuńszukam czegos w tym stylu,a wlasciwie dla diety z wykluczeniem ziemniakow bialych,kukurydzy,ryzu,makaronu I macznych oprocz maki owsiane-,kaszka tylko gryczana
OdpowiedzUsuńtą zapiekankę można urozmaicać na rożne sposoby...
Usuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńnajpierw zaspokojony głód wzrokowy, a później brzuszek ;)
UsuńTo by mi smakowało:)
OdpowiedzUsuńjeśli lubisz kaszę, to tak :)
Usuńswietny pomysl na szybki obiad:)
OdpowiedzUsuń