12 lip 2014

Ciasto z rolady biszkoptowej

Po zrobieniu rolady biszkoptowej(Klik!) doszłam do wniosku, że może zrobię coś innego, i postanowiłam zrobić ciasto z rolady biszkoptowej...

Składniki:
  • rolada biszkoptowa z dżemem (klik!)
  • nadzienie do ciasta: 
  • 2 budynie bez cukru
  • 1 l mleka
  • 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 300 gram margaryny do pieczenia w temperaturze pokojowej
  • 8 łyżek cukru
  • owoce sezonowe: ja użyłam truskawek
Wykonanie:
  • przygotowałam sobie miskę, która miała stanowić moją formę, dodatkowo żeby łatwiej przełożyć mi było  z niej ciasto, wyłożyłam ją folią spożywczą.
  • roladę pokroiłam na centymetrowe porcje i wyłożyłam nimi dno, boki i brzegi miski
  • na krążki rolady przelałam część kremu (jak go zrobić znajdziecie tutaj) na którym ułożyłam truskawki
  • na całość ponownie wylałam krem, na którym ułożyłam jako spód ciasta, pozostałe porcje rolady

  • ciasto obciążyłam talerzykiem, i wstawiłam do porządnego schłodzenia na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki.


Przepis dodaję do akcji:

Lato w pełni!Dania na zimno - czyli co jeść w upalne dni

8 komentarzy:

  1. Fantastyczny pomysł. Ciasto wygląda zjawiskowo!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł- takie spontaniczne są najlepsze, a i ciasto zachwyca oryginalnym i pięknym wyglądem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak to co nieoczekiwane, zawsze jest najlepsze :)

      Usuń
  3. Wygląda rewelacyjnie!! Pozdrawiam i zapraszam do Nas!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...