Sezon owocowy w pełni, a mnie naszła chęć na ciasto z kremem i truskawkami w galarecie. Cóż było robić, nic innego jak ciasto, które miało zaspokoić moje i nie tylko podniebienie.
- 5 jaj
- 1 szklanka mąki
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
Składniki na krem:
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru
- 4 łyżki cukru
- 500 ml mleka
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 150 gram miękkiego masła
dodatkowo:
Wykonanie biszkoptu:
białka oddzieliłam od żółtek, i białka ubiłam na sztywno pod koniec ubijania dodałam żółtka po kolei i miksowałam w dalszym ciągu. Delikatnie wmieszałam przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodałam ocet i delikatnie wszystko wymieszałam.
Ciasto przełożyłam na formę i wstawiłam do nagrzanego piekarnika. Piekłam przez 20 minut ( do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni, na termoobiegu.
Ciasto wyrosło mi dość wysoko, w związku z tym przekroiłam je na pół, i jedną część zamroziłam.
Wykonanie kremu:
ok 2 szklanek mleka zagotowałam z cukrem, a w pozostałym mleku rozmieszałam budyń wraz z mąką ziemniaczaną. Całość przelałam do gotującego się mleka i chwilę pogotowałam. Budyń odstawiłam do wystudzenia.
Miękkie masło utarłam na puszek i zaczęłam dodawać po jednej łyżce budyniu, cały czas miksowałam.
Tak przygotowany krem budyniowy nałożyłam na biszkopt. Na kremie ułożyłam truskawki.
Galaretka:
Wodę zagotowałam i dodałam do niej galaretkę w proszku (przygotować wg przepisu na opakowaniu). Tężejącą galaretkę przelałam na truskawki.
Przepis dodaję do akcji:


Mmmmm niebo w gębie :)) taki lekki i delikatny...
OdpowiedzUsuńoj tak, dziś była powtórka z tego ciasta ;) jedna blaszka poszła, więc trzeba było robić ponownie :D
UsuńWygląda genialnie :)) Mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
teenkitchen-blog.blogspot.com
dziękuję :)
UsuńJaki pyszny przekładaniec! :)
OdpowiedzUsuńoj pyszny....
UsuńNajlepszy na lato taki biszkopt :)
OdpowiedzUsuńna chwilę obecną tak :D
UsuńOj , wygląda bardzo kusząco:) Uwielbiam truskawki w wypiekach, szczególnie w połączeniu z delikatnym kremem, takim jak tutaj:)
OdpowiedzUsuń