Dawno u mnie nie było nic z dań obiadowych mięsnych... w związku z tym, na obiad mięsko w postaci udek z kurczaka, złamanych sosem pieczarkowym zostało postawione.
- 4 udka z kurczaka
- pieczarki
- cebula
- mąka
- śmietana
- przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, czosnek w proszku, ziele angielskie i listek laurowy.
Wykonanie:
- udka natarłam dość obficie, czosnkiem, solą, pieprzem świeżo mielonym oraz słodką papryką. Obsmażyłam na złoto z każdej ze stron.
- podczas gdy udka się smażyły, na tarce o dużych oczkach starłam pieczarki, drobno pokroiłam cebulę i to wszystko.
- Gdy udka były złote, dolałam troszkę wody, a następnie wrzuciłam pieczarki wraz z cebulą. Wszystko razem dusiłam aż do miękkości.
- Powstały sos doprawiłam do smaku, zagęściłam za pomocą mąki, a następnie dodałam śmietanę. Wszystko razem jeszcze chwilę potrzymałam na ogniu.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)