2 lip 2014

Udka z kurczaka w sosie pieczarkowym

Dawno u mnie nie było nic z dań obiadowych mięsnych... w związku z tym, na obiad mięsko w postaci udek z kurczaka, złamanych sosem pieczarkowym  zostało postawione.


Składniki:
  • 4 udka z kurczaka 
  • pieczarki
  • cebula
  • mąka
  • śmietana
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek, słodka papryka, czosnek w proszku, ziele angielskie i listek laurowy.

Wykonanie:
  • udka natarłam dość obficie, czosnkiem, solą, pieprzem świeżo mielonym oraz słodką papryką. Obsmażyłam na złoto z każdej ze stron.
  • podczas gdy udka się smażyły, na tarce o dużych oczkach starłam pieczarki, drobno pokroiłam cebulę i to wszystko.
  • Gdy udka były złote, dolałam troszkę wody, a następnie wrzuciłam pieczarki wraz z cebulą. Wszystko razem dusiłam aż do miękkości. 
  • Powstały sos doprawiłam do smaku, zagęściłam za pomocą mąki, a następnie dodałam śmietanę. Wszystko razem jeszcze chwilę potrzymałam na ogniu.
Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...