30 wrz 2014

Sałatka na zimę z kabaczka

Jako, że zostałam obdarzona sporym kabaczkiem, postanowiłam zrobić z niego sałatkę na zimę. 


Składniki:

  • ok 1 i 1/2 kg obranego i oczyszczonego kabaczka,
  • 3 większe marchewki,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • gorczyca,
  • 1 i 1/2  litra wody,
  • 3/4 szklanki octu 10%,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 płaskie łyżeczki soli.
Wykonanie:
kabaczka obranego i wydrążonego opłukałam,  pocięłam w średniej wielkości kostkę, i przelałam wrzącą wodą. Pozostawiłam do wystygnięcia i obcieknięcia. W tym czasie na dużych oczkach starłam oczyszczoną marchewkę, i pokroiłam na piórka cebulę. Wszystkie warzywa wymieszałam ze sobą.
Na dno każdego wyparzonego słoiczka nasypałam ziarna gorczycy, włożyłam warzywa i zalałam gorącą zalewą z wody, octu, cukru i soli.

Każdy zapełniony i zakręcony słoiczek pasteryzowałam ok. 20 minut.
Słoiczki z sałatką należy przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

3 komentarze:

  1. Nie robiłam. Szkoda, że nie mam gdzie trzymać :(

    OdpowiedzUsuń
  2. ja na nadmiar miejsca do przechowywania mogę też ponarzekać, ale zawsze się gdzieś upchnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zrobiłam dzisiaj z jednego, średniego kabaczka. Efekty będą jutro i nie omieszkam się z Wami podzielić. Dodam, że robiłam pierwszy raz! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...