Ostatnio naszła mnie wielka chęć na pierogi, tak w te upały... dzielnie stanęłam w kuchni uzbrojona w składniki i przyrządy do robienia pierogów.
Tym razem postanowiłam zrobić pierogi z farszem innym niż na ruskie, a mianowicie zrobiłam farsz z ziemniaków i żółtego sera...
Pierogi z tym farszem wyśmienicie smakują okraszone skwarkami i boczkiem, a także polane bułeczką tartą, a jako uzupełnienie dania polecam wyrazistą w smaku surówkę, u mnie pomidory malinowe i cebulka....
- 2 szklanki przeciśniętych przez praskę ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia)
- szklanka startego na drobnych oczkach sera żółtego (wyrazistego/ ostrego w smaku)
- duża cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1-2 łyżkę kwaśnej śmietany
- spora szczypta majeranku
Wykonanie:
Drobno pokrojoną cebulę podsmażyłam na szklisto, i gorącą wraz z tłuszczem przelałam na ziemniaki i roztarłam na jednolitą masę, gładką masę, dodałam ser żółty, 1 łyżkę śmietany i przyprawy, całość dokładnie wyrobiłam.
Jaki ciekawy farsz, muszę kiedyś spróbować :)
OdpowiedzUsuńkoniecznie zachęcam ;)
UsuńZjadłabym! :)
OdpowiedzUsuńszkoda, że już nie mam... właśnie małż ostatnie pierożki odsmażone skończył jeść...
Usuń