Jako, że nie tak dawno wakacje się skończyły... rzuciłam się w wir zajęć moich i dzieci. Pani matka musiała wszystko sobie poukładać, aby móc nadgonić z dorosłymi obowiązkami, jak i prowadzeniem bloga. W tym miejscu chcę Was przeprosić, za tak dużą zwłokę i obiecuję poprawę.
Zacznę do wilgotnego ciasta, które im dłużej stoi tym smaczniejsze- bynajmniej dla mnie. Ciasto to zasługuje na uwagę, ponieważ jednym z jego składników jest kabaczek. Jego smak nie jest dominujący, ale za to stanowi uzupełnienie pozostałych składników.
Składniki:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanki oleju,
- 1 szklanka cukru (dla mnie ciasto i tak było za słodkie),
- mały proszek do pieczenia,
- 3 jajka,
- 1 łyżka cynamonu,
- 2 szklanki startego na dużych oczkach kabaczka,
- 30 gram startej na drobnych oczkach kuwertury czekoladowej.
Wykonanie:
cukier utarłam z jajkami do białości, dodałam kolejno: olej, cukinię i mieszałam wszystko ze sobą, następnie dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem, na samym końcu dodałam startą kuwerturę. Wymieszałam wszystko ze sobą.
Ciasto wstawiłam do nagrzanego piekarnika, i piekłam przez 1 h w temperaturze 180 stopni.
Ciasto z kabaczkiem? Ciekawe :)
OdpowiedzUsuńJeśli można zrobić ciasto marchewkowe ,to czemu by nie spróbować z kabaczkiem. Polecam
UsuńZ kabaczkiem ciasta jeszcze nie widziałam :) Interesujące :)
OdpowiedzUsuń