Nieraz za pewne stoicie przed dylematem co zrobić z mięsem z rosołu, ja też dość często tego doświadczam. Na pewno mój przepis nie jest nowatorski, ale ale czemu by go nie opublikować... a nóż komuś się przyda... ;)
Składniki:
- ok. 300-400 gram mięsa z rosołu,
- cebula,
- można dodać też gotowaną marchewkę,
- sól, pieprz i ulubione przyprawy ( ja użyłam delikt do drobiu),
- jajko,
- bułka tarta.
Wykonanie:
Mięso oddzieliłam od kości i zmieliłam wraz z cebulą, dodałam przyprawy i jajko, wyrobiłam na jednolitą masę. Masę należy dość mocno przyprawić, odstawić się do tzw. przegryzienia.
W dłoniach zwilżonych wodą formowałam małe kuleczki, które następnie obtaczałam w bułce tartej. Smażyłam na złoto z obu stron.
Fajne kotleciki :)
OdpowiedzUsuńbyły by zdrowsze z otrębami zamiast bułki :) jak zdrowo to do końca. Super przepis :)
Usuń