Jako, że weszłam w posiadanie dużej ilości rabarbaru trzeba było coś z niego zrobić.
W związku z tym zaczęłam przeglądać notatki swoje i mojej Mamci w poszukiwaniu inspiracji, mój wybór padł na szybki placek w tym wydaniu z rabarbarem.
Zaletą tego placka jest to, że wszystkie składniki podane są w łyżkach, a nie gramaturze, jak to ma miejsce w większości przepisów.
SKŁADNIKI:
- 3 jajka,
- 1 szklanka mąki,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 5 łyżek cukru i 1/2 opakowania cukru waniliowego,
- 1 i 1/2 łyżka mleka,
- 1 i 1/2 łyżki wódki lub 1 łyżka spirytusu,
- 4 i 1/2 łyżki oleju,
- dowolne owoce, dziś u mnie rabarbar.
WYKONANIE:
jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy do tego mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie pozostałe składniki, alkohol na samym końcu. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, do całkowitego połączenia.
Masę przelać do małej foremki o wymiarach 28x34, na wierzch wyłożyć owoce.
Ciasto piec ok. 45 minut, aż do suchego patyczka, w temperaturze 180 stopni.
Ciasto po przestudzeniu posypać obficie cukrem pudrem.
AKCJA:
lubię szybie placki
OdpowiedzUsuńtakie placki są najlepsze ;)
Usuń