19 cze 2012

Danie w 5 minut

Miałam ochotę na "coś", a wybór niewielki, bo przed zakupami...więc sięgnęłam po resztki, które mi zostały, czyli ziemniaki z obiadu, i mięso z rosołu.
Mięso pociąć na średnie kawałki, podsmażyć na patelni dodając przyprawę do gyrosa lub kebabu- jak kto woli,  w trakcie podsmażania dodać drobno pokrojoną cebulę i to wszystko razem trzymać na patelni. Następnie dorzucić do tego pokrojone w plasterki ziemniaki, które zostały z obiadu, dodać ulubione przyprawy, odrobinę czosnku zmiażdżonego i soli oraz pieprzu. To wszystko razem  smażyć chwilę, a na samym końcu dodać starty żółty ser. Potrzymać danie na patelni, aż serek się rozpuści. Danie podać można z surówką z młodej kapusty i  voila...



Jak jeszcze wykorzystuję mięsko z rosołu?
najczęściej obieram i zamrażam, czekam, aż się nazbiera, i robię krokiety lub kluski śląskie nadziewane mięsem  lub paszteciki z ciasta francuskiego

Poniższy przepis dodaje do akcji:

3 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie proste, resztkowe dania:) Fajnie, że dołączyłaś do akcji.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za pomysł! Zrobiłam na podstawie Twojego dania wołowinę z rosołu. Dodałam cebulę i mrożony groszek (bo akurat miałam trochę już rozmrożonego w lodówce), sypnęłam trochę słodkiej i ostrej papryki + czosnek kolorowy, dodałam troszkę rosołu i wody (bo sam rosół był bardzo intensywny). Na koniec posypałam serem i zapiekłam :) Podałam też z sałatką z resztek - z pekinki, papryki, ogórka i resztek ogórków konserwowych z ostatnią łyżką majonezu. Nie spodziewałam się, że resztki mogą być takie dobre.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...