4 kwi 2013

Łatwa zupa z dyni z grzankami czosnkowymi- zimo precz!

Mimo tego, że mamy teraz astronomiczną wiosnę, to za oknami panuje w całym swym jestestwie zimowa pora, która nie chce odejść. Tęskno się robi za ferią barw i zapachów, budzących się wiosną a dopełnionych gorącym latem i ciepłymi kolorami jesieni. Gdzie okiem sięgnę w te mgliste dni, widzę tylko białą pierzynę okrywającą przestrzeń zielonych łąk, czy też szczyty czarnych gór... zimo idź już sobie stąd!!!
Pomimo bieli za oknem i monotonicznej bieli mojej porcelany stołowej, postawiłam dziś na kolor jesieni i swym bliskim podałam pięknie pomarańczową w swej barwie zupkę i z ostro doprawionymi czosnkiem grzankami ...


Składniki:
- słoiczek puree z dyni 
- 4-5 szklanek wody,
- pieprz,
- pieprz cayenne,
- szczypta chili,
- sól,
- mąka na zasmażkę,
- masło.
Wykonanie:
Wodę zagotować, dodać puree z dyni,  i dokładnie rozpuścić. Doprawić do smaku,  przyprawami. Zupę zaciągnąć zasmażką.
Podawać z grzankami mocno czosnkowymi.

2 komentarze:

  1. zimo precz! podpisuje sie pod tym,
    a zupka piekna i napewno smaczna :)
    pozdrawiam i oby do lata? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, zupka smakowita i ten kolor pobudził pragnienia ;) a lato przyjdzie, miejmy nadzieję, że niebawem ;)
      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...