11 kwi 2013

Likier czekoladowy

W związku z tym, że od dłuższego czasu chodził za mną likier czekoladowy i Bożena zorganizowała akcję "Dzień czekolady" uznałam, że moment jest odpowiedni na zaspokojenie potrzeb moich kubków smakowych. Bożenko, dziękuję Ci za tę akcję, ponieważ mnie zmotywowałaś do pracy ;)


Do wykonania likieru potrzeba:
- 100 ml wódki,
- 100 g czekolady gorzkiej 70%,
- 400 ml śmietany 36%,
- 100 g cukru pudru.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, śmietanę delikatnie podgrzewamy i łączymy z przesianym cukrem pudrem.  Gdy czekolada się rozpuści całkowicie mieszamy z podgrzaną śmietaną, za pomocą ręcznej trzepaczki balonowej. Po ostygnięciu masy śmietanowo- czekoladowej, dodajemy wódkę. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Likier przelewamy do butelek i odstawiamy w ciemne i chłodne miejsce.


AKCJA:

14 komentarzy:

  1. A ja dziękuję za przepis na likier..na pewno skorzystam..i zrobię taki likier..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja dziękuję za akcję :), ona mnie zmotywowała ;)

      Usuń
  2. wspaniały likier :))) sama produkuje podobne, ale na czekoladowy jeszcze przyszła pora :))) fajnie to sobie wymyśliłaś :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. jejku przypomniałaś mi likiery mojej mamy! likiery są super i koniecznie musze ten zrobić! świetny przepis

    OdpowiedzUsuń
  4. Mam nadzieję, że za bardzo nie kopie, bo pochłonęłabym od razu cała butelkę :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy likier musi "odstać" zanim będzie gotowy do spożycia? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w gruncie nie musi... ale wiadomo, że jak troszkę postoi to składniki się przegryzą. :)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...