Dziś w moim domostwie króluje ryż i szpinak, a jako że z obiadu zostało mi sporo ryżu ze szpinakiem postanowiłam na kolację zaserwować placuszki ryżowo- szpinakowo- z czymś jeszcze, a do tego wszystkiego delikatny w smaku sos serowo- chrzanowy.
Podstawowy przepis na placuszki ryżowe znajdziecie na moim blogu (klik!) z tym, że w wariancie ze szpinakiem pominęłam proszek do pieczenia, i zamiast niego dodałam troszkę żółtego sera, startego na dużych oczkach.
Sos serowo- chrzanowy:
- chochelka rosołu,
- 1 trójkąt serka topionego,
- ok.100 g żółtego sera,
- 1/2 szklanka mleka,
- spora szczypta papryki w proszku,
- 1-2 duże łyżki tartego chrzanu.
Rosół podgrzać na patelni, następnie dodać pokrojony w drobną kostkę serek topiony. Ser roztopić w rosole. Następnie dodać straty an drobnych oczkach ser żółty również roztopić go na tyle na ile się da. Mlekiem uzupełnić wyparowany płyn. Dodać tarty chrzan. Wymieszać. Sos doprawić do smaku jeśli zachodzi taka konieczność.
Bardzo fajne placuszki.
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie :)
http://kuchareczkamala.blogspot.com
dziękuję :)
Usuńodwiedzę z pewnością ;)
:)
OdpowiedzUsuńale śliczne placuszki :) uwielbiam szpinak:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
dziękuję, ja również lubię szpinak, i moje dziecko jedno się też do niego przekonało ;)
UsuńPozdrawiam