23 lip 2013

Dżem z czerwonej porzeczki i utartej róży

Porzeczki obdarowują nas swoimi owocami w ilościach sporych, więc pora przerobić to i owo. Dziś chcę zaprosić Was na dżem z czerwonej porzeczki i utartej róży.


Do wykonania dżemu potrzeba:
  • 1 kg czerwonej porzeczki,
  • niespełna kilogram cukru,
  • kilka łyżek utartej róży (klik!),
  •  ewentualnie 1,5 łyżeczki żelatyny.
Oczyszczoną i wymytą porzeczkę, zasypać cukrem i dodać kilka łyżek utartej róży. To wszystko razem ugnieść lub zmiksować blenderem, i odstawić na ok.2-3 godzinki do przegryzienia się wszystkich składników. Po leżakowaniu, garnek w którym przegryzały się porzeczki, ustawiamy na ogniu i gotujemy na małym ogniu ok 25 minut. Gdy wg Was dżem będzie za rzadki można dodać żelatynę. Gotowy, gorący dżem przełożyć do wyparzonych słoiczków i odstawić do góry dnem do wystudzenia.



Przepis dodaję do AKCJI:

Zielnik Kuchenny 2013

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...