21 lip 2013

Pierś z kurczka marynowana w kefirze

"...Żar z rozgrzanego jej brzucha bucha:
Buch - jak gorąco!
Uch - jak gorąco!
Puff - jak gorąco!
Uff - jak gorąco!..."

  Ten fragment wiersza Juliana Tuwima śmiało mogę przypasować do aury jaką nas obdarza szczodrze pogoda, każdy bez względu czy mały czy duży szuka ochłody w cieniu czy basenie... 
   Jak tak pięknie, to aż chce się przebywać wciąż i wciąż na dworze. No tak, a jedzonko? Wczoraj moim dzieciarom jak i znajomym, którzy nas odwiedzili na działeczce zaserwowałam szaszłyki z piersi z kurczaka, które uprzednio zostały zamarynowane w kefirze.


Przyznam się, że smakowały każdemu, dzieci spałaszowały je z wielkim apetytem, i co ważne nie były suche, jak to zazwyczaj bywa z grillowanymi piersiami. Do ich wykonania potrzeba:
  • piersi z kurczaka,
  • kefir,
  • czosnek w ząbkach lub granulowany,
  • sól,
  • pieprz, 
  • zioła prowansalskie,
  • przyprawa do kurczaka, ja użyłam Delikat.
Z kefiru i przypraw, w zależności od smaku i ilości zużytej piersi szykujemy marynatę. Piersi pokrojone w kostkę zamaczamy w marynacie, i odstawiamy na noc do lodówki. Przed pieczeniem, piersi nabijamy na patyki od szaszłyków. Grillujemy ok 30-40 minut.


2 komentarze:

  1. tak jeszcze nie grillowałam piersi :) fajny pomysł, pozdrawiam i zapraszam po przepisy na grilla http://www.zgrilla.pl/grillowane-piersi-z-kurczaka-z-tymiankiem-limonka-i-miodem/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na prawdę polecam :)
      ps. dziś rano byłam przypadkiem na polecanej stronce i podglądnęłam przepis na ziemniaczki z grilla ;)

      Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...