Jutro mają odwiedzić nas znajomi, więc dziś postanowiłam przygotować do jutrzejszej kawy ciasteczka "guziczki". Ciasteczka są pszenno żytnie, z kawałkami stożków gorzkiej czekolady, wzbogacone syropem orzechowym, bo chochliki wyjadły zapas orzechów i na nic zdały się przeszukiwania domowej spiżarenki.
Składniki:
- 3 i 1/4 łyżki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki płatków błyskawicznych żytnich,
- 1 i 1/2 szklanki cukru brązowego, ja użyłam trzcinowego,
- 2 jaja,
- po 1 łyżeczce soli i sody,
- szczypta cynamonu,
- 1 łyżeczka syropu orzechowego,
- 225 gram margaryny do pieczenia,
- groszki do dekoracji.
Wykonanie:
Jajka i margaryna powinny mieć temperaturę pokojową.
Suche składniki, takie jak: sól, soda, mąka, cynamon oraz roztarte/zmiksowane płatki zbożowe (ja potraktowałam je rozdrabniaczem na tyle mocno, żeby powstała mączka) wymieszałam ze sobą. Miękką margarynę utarłam z cukrem, następnie dodałam jajka, ucierałam dalej, wlałam syrop, wymieszałam jeszcze raz. Od tej chwili dodawałam stopniowo mąkę wymieszaną z resztą składników suchych. Pod koniec dosypywania mąki, ciasto wyrabiałam już ręcznie. Gdy było zwarte zawinęłam w folie i włożyłam do zamrażalnika na ok. 1,5 godziny.
Po schłodzeniu ciasto rwałam na kawałki z których formowałam kulki orzecha włoskiego, które następnie rozpłaszczałam dłonią i wykładałam na blasze do pieczenia. Każdy krążek udekorowałam groszkami z gorzkiej czekolady, tworząc oczka guzika, stąd nazwa ciastka "guziczki".
Blaszkę z ciastkami wstawiłam do uprzednio nagrzanego piekarnika, i piekłam w temperaturze 160-180 stopni przez 10-14 minut na funkcji termoobieg. Po upieczeniu, każde ciastko stygło osobno na kratce.
pieguski bardziej niż guziki, ale na pewno smaczne
OdpowiedzUsuńZgodzę się, ale dzieci miały w nich swój udział i nazwały guziczki, więc tak pozostało ;)
UsuńSerdeczne pozdrowienia dla tworcow!!!
OdpowiedzUsuńFeel free to surf to my web site - promuj strone