25 lis 2013

Kawa czekkoladowa na rozgrzewkę

    Póki śnieg nie pada, trzeba się nacieszyć lasem i spacerami, choć i świat przykryty puchem, też ma swój urok, ale nie zawsze można spacerować tam gdzie się chce. W związku z tym, dziś z moją rodzinką i pieskiem zapuściliśmy się w głąb lasu, cieszyć się prawie ostatnimi barwami odchodzącej już jesieni i ścieżkami, które jak na razie usłane są tylko opadłymi liśćmi z drzew.



























Po długim spacerku i wyziębieniu z lekka organizmu, zafundowałam sobie i mężowi kawę mocno czekoladową z tak zwanym "prądem", która mile połechtała nasze podniebienia, oraz rozgrzała od środka, mniam... a dzieci dostały gorący kubek kakao.


Do wykonania kawy czekoladowej potrzeba:
  • 4 łyżeczki świeżo mielonej kawy,
  • 250 ml wody,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml likieru czekoladowego (klik!)
  • 1-2 łyżeczki cukru.

Kawę zaparzyłam w ekspresie, mleko podgrzałam, dodałam do niego cukier i spieniłam za pomocą spieniacza (można użyć blendera). Do szklanki na dno wlałam po 50 ml likieru czekoladowego, na niego wlałam spienione mleko, a następnie po brzegu szklanki nalałam kawę. 



Ps. 
W żaden sposób nie promuję czekolady widocznej na zdjęciu.


6 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...