29 gru 2013

Bagietka czosnkowa

Po przejedzeniu w święta, naszła mnie chęć na coś ostrzejszego w smaku. Wybór padł na bagietkę z dużą ilością czosnku... mniam...





Składniki na bagietki:
  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki letniej wody,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli,
  • 2 łyżki oleju,
  • 1/4 kostki drożdży świeżych.
Składniki na masełko czosnkowe:
  • 7 dużych ząbków czosnku,
  • 50 gram masła,
  • ulubione zioła- ja użyłam ziół prowansalskich,
  • sól do smaku.


Drożdże rozpuścić w letniej wodzie połączonej z mlekiem i cukrem oraz olejem. Wlać do przesianej mąki połączonej z solą. Wszystko razem wyrobić, ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Odstawić do wyrośnięcia- aż ciasto podwoi swoją objętość.

Gdy ciasto jest już powiększone, należny je odgazować. Następnie podzielić je na 6 części. Każdą z części uformować w podłużny wałek, który należy ponacinać. W miejsce nacięcia nakładamy masło czosnkowe, które robimy w następujący sposób.
Czosnek drobno pociąć i wymieszać z miękkim masłem. Całość doprawić do smaku solą, wszystko razem wymieszałam ugniatając w moździerzu, na końcu dodałam zioła. 

Bagietki wstawić do nagrzanego piekarnika, i piec przez ok. 20 minut w temperaturze 180-190 stopni.


Przepis dodaje do akcji:
Domowe pieczywo i bułki

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...