22 gru 2013

Sernik

Święta Bożej Nocy zbliżają się wielkimi krokami, a że święta, to i obowiązkowo sernik musi być. Mam w domu jedną fankę serników wszelakich- córcia wciąż i na okrągło by mogła go jeść. Od lat mam sprawdzony przepis, który w końcu doczekał się publikacji... 
Sernik pieczony w ten sposób jest ciastem wilgotnym i bardzo smacznym, a trud włożony w jego tworzenie się opłaca, ponieważ ciasto znika w mig i zadowala nawet najbardziej wybredne podniebienie.


Czytaj dalej...
Składniki:
  •  1 kg białego półtłustego sera,
  • 6 jajek,
  • 120 gram masła,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
  • 1 szklanka cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Wykonanie;
  • Ser na sernik zmielić dwukrotnie.
  • Żółtka oddzielić od białek.
  • Wymieszać cukier z cukrem z prawdziwą wanilią,
  • Żółtka zmiksować z 1/2 szklanki cukru. Miksować tak długo, aż masa stanie się puszysta i bardzo jasna.
  • Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać pozostały cukier.
  • Zmielony ser dokładnie zmieszać z miękkim masłem, za pomocą haka. Następnie do masy serowej dodać ubite żółtka, wymieszać dokładnie. W kolejnym etapie dodajemy przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie, a na samym końcu dodajemy ubite białka. Wszystko mieszamy delikatnie i dokładnie, najlepiej za pomocą łyżki drewnianej.
  • Tak przygotowane serowe ciasto wlewam do tortownicy, która dno ma wyłożone papierem do pieczenia (wycinam koło z papieru do pieczenia, wielkości dna tortownicy), a brzegi tortownicy wysmarowane są masłem i posypane delikatnie bułką tartą.
  • Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni, a następnie nastawiam temperaturę 120 stopni.
  • Ciasto piekę ok. 55 minut, po tym czasie uchylam lekko drzwiczki i piekę kolejne 5 minut. Po tym czasie, wyłączam piekarnik, ale ciasto pozostawiam w nim i co jakieś 15 minut drzwiczki piekarnika uchylam coraz bardziej, aż do całkowitego ich otwarcia. Ciasto wyciągam gdy jest już ostudzone.
  • Wierzch ciasta posmarowałam roztopioną czekoladą i udekorowałam Śnieżynkami Dr. Oetker
Przepis dodaję do akcji:

2 komentarze:

  1. Mmm, musiał smakować bajecznie :)
    Ja też serniki mogłabym jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, muszę chować przed Córcią, bo by nawet okruszek nie dotrwał do świąt ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...