Dziś na obiad przygotowałam kotleciki z jaj. Jest to propozycja dla osób które nie jedzą mięsa jak i tych, które poszukują czegoś mniej wytwornego. Zaletą tychże kotletów, jest również krótki czas ich przygotowania, bo przecież jajka można ugotować wcześniej. Zapraszam :)
Składniki:
- 10 jaj ugotowanych na twardo,
- 1 jajko surowe,
- zeszklona cebula,
- szczypta oregano,
- sól i pieprz do smaku,
- bułka tarta.
Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo rozdrabniamy, ja wrzuciłam do blendera razem z zeszkloną cebulą i wszystko zmiksowałam na prawie gładką masę. Następnie dodałam do masy surowe jajko i tyle bułki tartej, żeby masa nie kleiła się do rąk, żeby była zwarta, ale nie zbita. W kolejnym etapie dodałam przyprawy, wg uznania. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt zbita można rozluźnić ją używając odrobiny śmietany.
Z uzyskanej masy formowałam kotleciki, które obtoczyłam w bułce tartej, i usmażyłam na złoto.
Z podanych proporcji wyjdzie ok. 10 kotlecików.
I u mnie dzisiaj kotleciki jajeczne na obiad :) ja dodaję jeszcze pieczarki :)
OdpowiedzUsuńna pewno są pycha.
UsuńPozdrawiam :)
Ubóstwiam je, muszę koniecznie przygotować w domku :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńchyba każdy je lubi. Mój synuś niejadek nawet zjadł podwójną porcję, co jak na niego to wyczyn ;)
UsuńPozdrawiam
Robię podobne, tylko jeszcze pieczarki daję. Akurat wczoraj robiłam.
OdpowiedzUsuń