10 sty 2014

Kotlety z jajek

Dziś na obiad przygotowałam kotleciki z jaj. Jest to propozycja dla osób które nie jedzą mięsa jak i tych, które poszukują czegoś mniej wytwornego. Zaletą tychże kotletów, jest również krótki czas ich przygotowania, bo przecież jajka można ugotować wcześniej. Zapraszam :)




Składniki:
  • 10 jaj ugotowanych na twardo,
  • 1 jajko surowe,
  • zeszklona cebula,
  • szczypta oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • bułka tarta.

Wykonanie:
Jajka ugotowane na twardo rozdrabniamy, ja wrzuciłam do blendera razem z zeszkloną cebulą i wszystko zmiksowałam na prawie gładką masę. Następnie dodałam do masy surowe jajko i tyle bułki tartej, żeby masa nie kleiła się do rąk, żeby była zwarta, ale nie zbita. W kolejnym etapie dodałam przyprawy, wg uznania. Gdyby okazało się, że masa jest zbyt zbita można rozluźnić ją używając odrobiny śmietany.
Z uzyskanej masy formowałam kotleciki, które obtoczyłam w bułce tartej, i usmażyłam na złoto.
Z podanych proporcji wyjdzie ok. 10 kotlecików.































5 komentarzy:

  1. I u mnie dzisiaj kotleciki jajeczne na obiad :) ja dodaję jeszcze pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ubóstwiam je, muszę koniecznie przygotować w domku :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba każdy je lubi. Mój synuś niejadek nawet zjadł podwójną porcję, co jak na niego to wyczyn ;)
      Pozdrawiam

      Usuń
  3. Robię podobne, tylko jeszcze pieczarki daję. Akurat wczoraj robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...