1 lut 2014

Faworkowe różyczki o posmaku śliwek

Karnawał trwa, nie wyobrażam go sobie bez faworków. Jest to jedyny słodki kąsek, który robię tylko w tym okresie, nie licząc oczywiście pączków.
Dziś postanowiłam zrobić faworki w kształcie róż, które podejrzałam na stronie domowe wypieki.



Składniki:
  • 2 szklanki przesianej mąki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżka stołowa śliwowicy
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Wykonanie:
  • mąkę wymieszałam z cukrem i solą. Dodałam żółtka, jogurt i wszystko zagniotłam ze sobą, aż powstałe jednolite ciasto. Następnie uderzałam ciastem o blat. Robiłam to tak długo, aż ciasto stało się elastyczne, gładkie i lśniące delikatnie.
  • Następnie ciasto podzieliłam na części. Każdą z części rozwałkowywałam na cienki płat, z którego wykrawałam za pomocą kieliszka do jajek okręgi, które nakładałam na siebie, a następnie zwijałam w rulon 
  • po zwinięciu otrzymany rulonik przecinałam na pół
  • w każdej różyczce otrzymanej w ten sposób płatki delikatnie odchylałam ku stronie zewnętrznej, formując różę
  • różyczki faworkowe wrzucałam na olej i smażyłam na złoto. Olej stał na małym ogniu, aby faworkowe różyczki usmażyły się w całości.
  • Po usmażeniu różyczki wyłożyłam na ręcznik papierowy, który pochłoną olej w którym smażyły się róże. 
  • Po przestudzeniu różyczki zostały posypane cukrem pudrem.

Przepis dodaję do akcji:
Tłusty czwartek 2014 Karnawałowe smażenieBardzo Tłusty Czwartek 2014

10 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...