24 lut 2014

Kisiel w jabłku podany

Czy u Was w domu są amatorzy kiśli, bo u mnie tak. Moje dzieci jak i mój mąż je uwielbiają... dziś przygotowałam im kisiel domowej roboty... 































Składniki:
  • 500 ml wody , 
  • sok domowej roboty, ja użyłam porzeczkowego z nutą różaną (klik!)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jabłka.























Wykonanie:
Z 500 ml wody odlałam 1/4 szklanki wody. Pozostałą wodę wymieszałam z sokiem, i zagotowałam w garnku. W odlanej wodzie rozpuściłam mąkę ziemniaczaną i dolałam do gotującego się soku, szybko mieszając.
Z jabłka odcięłam wierch wraz z ogonkiem, co będzie stanowiło przykrycie pucharka.
Jabłka wydrążyłam w środku, pozostawiając ścianki o grubości 0,5- 1 cm. Wydrążony kielich jabłkowy skropiłam delikatnie sokiem z cytryny, coby jabłko nie ściemniało. 
Następnie do pucharków wlałam domowy kisiel, i nakryłam jabłkową pokrywką.
Gotowe :)

























Przepis dodaję do akcji:

Zużywamy zapasy przed wiosną
Domowy Wyrób Lekkie desery bez piekarnika

8 komentarzy:

  1. Ja również uwielbiam kisiele domowej roboty w sezonie letnim gdy jest pełno owoców bardzo często goszczą u mnie :) Ciekawy sposób podana taki z pewnością nie przyszedłby mi do głowy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. przyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam z owoców, a jedynie tylko z soków które sama robię...
      Co do sposobu podania, pomyślałam sobie, że skoro moje dzieci lubią kisiel z startym jabłkiem, to czemu by nie podać im go właśnie w jabłku... były bardzo zadowolone :)

      Usuń
  2. Gdybyś lekko podpiekła te jabłka, to dopiero byłoby COŚ !
    Pzdr Kisielek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są gusta i guściki... moje dzieci nie przepadają za podpiekanym jabłkiem ;)

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...