Czy u Was w domu są amatorzy kiśli, bo u mnie tak. Moje dzieci jak i mój mąż je uwielbiają... dziś przygotowałam im kisiel domowej roboty...
Składniki:
- 500 ml wody ,
- sok domowej roboty, ja użyłam porzeczkowego z nutą różaną (klik!)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- jabłka.
Wykonanie:
Z 500 ml wody odlałam 1/4 szklanki wody. Pozostałą wodę wymieszałam z sokiem, i zagotowałam w garnku. W odlanej wodzie rozpuściłam mąkę ziemniaczaną i dolałam do gotującego się soku, szybko mieszając.
Z jabłka odcięłam wierch wraz z ogonkiem, co będzie stanowiło przykrycie pucharka.
Jabłka wydrążyłam w środku, pozostawiając ścianki o grubości 0,5- 1 cm. Wydrążony kielich jabłkowy skropiłam delikatnie sokiem z cytryny, coby jabłko nie ściemniało.
Następnie do pucharków wlałam domowy kisiel, i nakryłam jabłkową pokrywką.
Gotowe :)
Przepis dodaję do akcji:
Ja również uwielbiam kisiele domowej roboty w sezonie letnim gdy jest pełno owoców bardzo często goszczą u mnie :) Ciekawy sposób podana taki z pewnością nie przyszedłby mi do głowy.
OdpowiedzUsuńprzyznam się szczerze, że nigdy nie robiłam z owoców, a jedynie tylko z soków które sama robię...
UsuńCo do sposobu podania, pomyślałam sobie, że skoro moje dzieci lubią kisiel z startym jabłkiem, to czemu by nie podać im go właśnie w jabłku... były bardzo zadowolone :)
Piękny sposób na podanie kisielu ;)
OdpowiedzUsuńGdybyś lekko podpiekła te jabłka, to dopiero byłoby COŚ !
OdpowiedzUsuńPzdr Kisielek
Są gusta i guściki... moje dzieci nie przepadają za podpiekanym jabłkiem ;)
Usuń