25 lut 2014

Szarlotka z masą budyniowo- makową

Jakiś czas temu mąż przeglądał portal informacyjny, na którym były prezentowane przepisy na szarlotki wszelakiego rodzaju. Jego smak padł na szarlotkę przełożoną masą budyniową wymieszaną z makiem. Cóż było robić, kochana Pani Żona znalazła przepis w sieci (klik!) i zrobiła... Zapraszam :)

Składniki:
  • 3 szklanki mąki tortowej,
  • kostka margaryny do pieczenia,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • ok. 1 kg jabłek,
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru,
  • 3-4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki suchego maku,
  • 800 ml mleka
  • cynamon.

Wykonanie:
  • Przesianą mąkę wymieszam z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. Dodałam masło i krótko wyrabiałam siekając nożem. Następnie dodałam jajko, żółtka oraz śmietanę i wyrabiałam dalej do połączenia się składników. Ciasto podzieliłam  na dwie części – jedną nieco większą od drugiej. Zawinęłam w folię i odstawiam do schłodzenia na ok. 50 minut do zamrażalnika. Schłodzone ciasto (większą część) rozwałkowałam  i przełożyłam na dno blaszki o wym 20x30cm. Rozłożone ciasto posmarowałam lekko rozmąconym białkiem (pozostałym po przygotowaniu ciasta) i oprószam lekko mąką. Zapobiegnie to namakaniu ciasta od owoców.
  • Krem budyniowy: z odmierzonej ilości mleka odlewam 1/3 szklanki, resztę zagotowałam. W odlanym mleku wymieszałam cukier z proszkiem budyniowym i wlałam energicznie mieszając do zgęstnienia. Dodałam mak, który wcześniej sparzyłam i pozostawiłam do wyschnięcia. Wszystko wymieszałam ze sobą i zdjęłam z ognia. Masę budyniowo makową przykryłam, by budyń nie ostygł. 
  • Jabłka obrałam, a następnie starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach, wyłożyłam je na ciasto i posypałem delikatnie cynamonem. Na jabłka  wylewam gorący budyń i wyrównałam  łyżką.
  • Na budyń starłam drugą część zmrożonego ciasta.
  • Ciasto wstawiłam do piekarnika nagrzanego  do 180°C  i piekłam przez 45 minut.
  • Schłodzone ciasto posypałam cukrem pudrem.



Przepis dodaje do akcji:

Ciasta przekładańce Akcja Szarlotki

2 komentarze:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...