25 mar 2014

Babka cytrynowa

Od wczoraj, a dokładnie od przedwczorajszego wieczora za oknem śnieg, który wywołała we mnie marazm i smutek... a było tak pięknie... na działce mogłam powalczyć z mchem, przez co zaniedbałam bloga... ale jak jest pogoda, to czemu  z niej nie korzystać? 
Wiosna, wiosna, ach to ty... gdzie się podziałaś, przyjdź...
Postanowiłam przywołać słonko i ciepło babką cytrynową, którą urozmaiciłam kolorami skradzionymi tęczy. Babka jest pulchna i wilgotna w smaku, polecam każdemu...


Składniki:
  • 5 mniejszych jaj lub 4 duże
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z jednej cytryny
  • 200 gram margaryny do pieczenia
  • barwniki spożywcze Dr. Oetker

Wykonanie:
  • jajka zmiksowałam z cukrem, następnie do masy dodawałam porcjami wymieszane ze sobą mąki wraz z proszkiem do pieczenia.
  • Do masy dodałam świeżo wyciśnięty sok z cytryny
  • margarynę rozpuściłam i jeszcze ciepłą (ale nie gorącą) wlałam do ciasta. Wszystko ze sobą dokładnie wymieszałam.
  • Ciasto podzieliłam na sześć części i do każdej z części dodałam barwnik Dr. Oetkera.
  • Ciasto wylewałam kolorami do formy na babkę, gdy całe ciasto było już w formie delikatnie przemieszałam je jeszcze widelcem.
  • Formę wypełnionym ciastem wstawiłam do nagrzanego piekarnika i piekłam przez 40 minut w temp. 180 stopni, lub do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu ciasto pozostawiłam jeszcze na 15 minut w formie, a następnie je wyjęłam z formy i ciasto polałam świeżo wyciśniętym sokiem z połówki cytryny.
  • Na ciasto po wystudzeniu nałożyłam lukier Dr. Oetker.























Przepis dodaję do akcji:

Kwaśne jak cytryna czyli cytrynowe smakołykiWielkanocne Smaki - edycja IVBabki Wielkanocne 2015

9 komentarzy:

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...