29 mar 2014

Marchewkowe rogaliki

Po cieście marchewkowym (klik!) oraz muffinach  marchewkowych (klik!) przyszedł czas na zrobienie kruchych marchewkowych rogalików.

Składniki:
  • 3 średniej wielkości marchewki- ok. 200 gram
  • kostka margaryny do  pieczenia- 250 gram
  • 2+ 1 szklanki mąki ( w zależności od soczystości marchewki)
  • dżem

Wykonanie:
Marchewkę starłam na małych oczkach tarki. Mąkę wraz z margaryną dodałam do marchewki. Wszystko ze sobą zaczęłam siekać, a następnie zagniotłam na elastyczne ciasto, które nie przylepia się do rąk.
Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z części rozwałkowałam i pocięłam na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyłam dżem i zawijałam formując rogalik.


Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu rogaliki posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!


Przepis dodaję do akcji:

Marchew w roli głównej 2

11 komentarzy:

  1. świetny pomysł:) bardzo smaczne Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. MNIAAAM! ależ one wyglądają! muszą być przepyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki wyglądają pysznie. Chyba będę musiała sie pokusić o takie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam, robi się je szybko... :)

      Usuń
  4. Zaglądam pierwszy raz....:) bardzo apetyczne te rogaliki.... lubię marchewkowe ciasto więc skuszę się i na rogaliki.....:)) Zapraszam do siebie....może wspólna obserwacja...?
    Pozdrawiam.....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za odwiedziny... niebawem na mim blogu zagoszczą ciasteczka marchewkowe... więc obserwuj ;)

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Pyszne rogaliki,mały Antoś sie zajada,polecam skorzystać z przepisu!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...