Po cieście marchewkowym (klik!) oraz muffinach marchewkowych (klik!) przyszedł czas na zrobienie kruchych marchewkowych rogalików.
- 3 średniej wielkości marchewki- ok. 200 gram
- kostka margaryny do pieczenia- 250 gram
- 2+ 1 szklanki mąki ( w zależności od soczystości marchewki)
- dżem
Wykonanie:
Marchewkę starłam na małych oczkach tarki. Mąkę wraz z margaryną dodałam do marchewki. Wszystko ze sobą zaczęłam siekać, a następnie zagniotłam na elastyczne ciasto, które nie przylepia się do rąk.
Ciasto podzieliłam na 4 części. Każdą z części rozwałkowałam i pocięłam na trójkąty. Na każdy trójkąt nałożyłam dżem i zawijałam formując rogalik.
Blachę z rogalikami wstawiłam do piekarnika i piekłam ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu rogaliki posypałam cukrem pudrem.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
świetny pomysł:) bardzo smaczne Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńpoczęstuj się ;)
Usuńprzeurocze!
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńMNIAAAM! ależ one wyglądają! muszą być przepyszne!
OdpowiedzUsuńtak są smaczne :)
UsuńRogaliki wyglądają pysznie. Chyba będę musiała sie pokusić o takie :)
OdpowiedzUsuńzachęcam, robi się je szybko... :)
UsuńZaglądam pierwszy raz....:) bardzo apetyczne te rogaliki.... lubię marchewkowe ciasto więc skuszę się i na rogaliki.....:)) Zapraszam do siebie....może wspólna obserwacja...?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.....
dziękuję za odwiedziny... niebawem na mim blogu zagoszczą ciasteczka marchewkowe... więc obserwuj ;)
UsuńPozdrawiam
Pyszne rogaliki,mały Antoś sie zajada,polecam skorzystać z przepisu!
OdpowiedzUsuń