Dziś majówka, każdy wybywa dokądś, my wybyliśmy an działeczkę, zdążyliśmy obiadek zjeść i rozpadało się... mam nadzieję, że u Was pogoda bardziej przyjazna niż u mnie i w pełni możecie się oddać grillowaniu :)
Ja na dzisiejszego grilla przygotowałam między innymi sos tzatziki z botwinką i liśćmi rzodkiewki który był uzupełnieniem do mięska grillowanego.
- jogurt typu grecki
- kilka botwinek ja użyłam 3 botwinki
- garść świeżych liści rzodkiewki
- 2 ząbki czosnku
- sól i pieprz.
Wykonanie:
Botwinkę i liście rzodkiewki dokładnie wymyłam pod bieżącą wodą, pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam do wrzącej wody, gotowałam przez ok 3-5 minut i wszystko wylałam na sitko. Warzywa przepłukałam zimną wodą.
W czasie gdy botwinka i listki stygły, w moździerzu utarłam ząbki czosnku (możecie dać więcej lub mniej ząbków, wszystko wedle upodobań) wraz z solą, następnie dodałam do jogurtu, dołożyłam do niego odsączoną botwinkę z liśćmi i doprawiłam do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.
Przepis dodaję do akcji:


Bardzo ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję tzatziki z botwinką, bo ją uwielbiam :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńGrill to nie piknik :)
OdpowiedzUsuńtak masz racje, ale na pikniku można też zrobić grilla :)
Usuńa sos tzatziki nadaje się nie tylko do grilla, równie db smakuje ze świeżym pieczywem.
Jakie oryginalne :) Koniecznie muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpolecam :)
UsuńSuper pomysł! Oryginalne połączenie, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńzawsze to coś innego ;)
Usuń