1 maj 2014

Tzatziki z botwinki i liści rzodkiewki

    Dziś majówka, każdy wybywa dokądś, my wybyliśmy an działeczkę, zdążyliśmy obiadek zjeść i rozpadało się... mam nadzieję, że u Was pogoda bardziej przyjazna niż u mnie i w pełni  możecie się oddać grillowaniu :)

Ja na dzisiejszego grilla przygotowałam między innymi sos tzatziki z botwinką i liśćmi rzodkiewki który był uzupełnieniem do mięska grillowanego.

Składniki:
  • jogurt typu grecki
  • kilka botwinek ja użyłam 3 botwinki
  • garść świeżych liści rzodkiewki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz.

Wykonanie:
Botwinkę i liście rzodkiewki dokładnie wymyłam pod bieżącą wodą, pokroiłam na drobne kawałki i wrzuciłam do wrzącej wody, gotowałam przez ok 3-5 minut i wszystko wylałam na sitko. Warzywa przepłukałam zimną wodą.
W czasie gdy botwinka i listki stygły, w moździerzu utarłam ząbki czosnku (możecie dać więcej lub mniej ząbków, wszystko wedle upodobań) wraz z solą, następnie dodałam do jogurtu, dołożyłam do niego odsączoną botwinkę z liśćmi i doprawiłam do smaku. Wszystko razem dokładnie wymieszałam.



Przepis dodaję do akcji:

Na majówkę Domowy Wyrób

7 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł. Na pewno wypróbuję tzatziki z botwinką, bo ją uwielbiam :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. tak masz racje, ale na pikniku można też zrobić grilla :)
      a sos tzatziki nadaje się nie tylko do grilla, równie db smakuje ze świeżym pieczywem.

      Usuń
  3. Jakie oryginalne :) Koniecznie muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Super pomysł! Oryginalne połączenie, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...