30 cze 2014

Ciasto kokosowe

Wakacje się zaczęły, a ja w końcu mogę nadrobić zaległości w blogowaniu. Nie muszę biegać pomiędzy szkołą a przedszkolem i zajęcia dodatkowymi. Trochę luzu i odsypianie... ;)

Jakiś czas temu robiłam ciasto kokosowe z delikatną dokładką kakao. Jego wykonanie jest mega proste i niedrogie w swym nakładzie.  Jest pozbawione jajek i tłuszczu, i do tego mega kokosowe.



Składniki:
  • 1  z dość dużym czubkiem szklanka wiórek kokosowych
  • tyle samo mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • cukier puder do posypania

Wykonanie:
Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiałam, dodałam do niej wiórki kokosowe, cukier oraz mleko.
Wszystko dokładnie ze sobą wymieszałam za pomocą widelca.
Formę do pieczenia wysmarowałam tłuszczem i posypałam bułką tartą. Do formy wlałam 3/4 ciasta, a do pozostałej części dodałam przesiane kakao i dokładnie wymieszałam. Ciasto z kakao wyłożyłam na jasne ciasto i z wierzchu przecięłam delikatnie nożem.
Ciasto piekłam ok. 25-30 minut w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg.
Po ostudzeniu ciasto posypałam cukrem pudrem.

 

8 komentarzy:

  1. Do kokosowych pyszności to mnie nie trzeba długo namawiać :) porywam kawałeczek do kawki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wspaniałe porywam kawałek.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Prezentuje się bardzo dobrze:) uwielbiam wszystko co z kokosem. I fajnie, że bez jajek. Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciasta, wygląda cudnie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...