W jednym z moich przepisów jest podane jak zrobić masę plastyczną do dekoracji tortów. Jest to masa często używana do tortów w stylu angielskim. Postanowiłam, że nie będę od tej pory odsyłała, do przepisu na tart,osób które zainteresowane są zrobieniem takowej masy.
Ten wpis jest poświęcony tylko i wyłącznie samej masie plastycznej.
Do jej wykonania potrzeba:
- 4 łyżeczki żelatyny Dr. Oetker,
- 100 gr glukozy (ja użyłam tej w proszku),
- 70 ml wody,
- 80 dkg cukru pudru,
- barwniki spożywcze,
- olejek smakowy np. migdałowy.
- olejek smakowy np. migdałowy.
Wykonanie masy plastycznej sposób I:
do gorącej wody dodać żelatynę i dokładnie ją rozpuścić. Następnie wsypać glukozę i dokładnie wymieszać. Na stolnicę wysypać ok. 3 szklanek cukru pudru i stopniowo dodawać do tego żelatynę i dobrze wyrobić. W trakcie wyrabiania podsypywać pozostałym cukrem pudrem, w tym samym czasie wlać olejek, ja użyłam prawie całego. Może zdarzyć się, żelatyna pochłonie więcej lub mniej cukru pudru- u mnie pochłonęło mniej, niż jest podane w przepisie.
W ten spsób przygotowana masą zachowuje się jak plastelina ;)
Masę podzielić sobie na części w zależności od ilości barw jakie potrzebujemy, dodać barwnik i masę zagnieść ponownie, trzeba to robić dokładnie.
Nim masę rozwałkowałam stolnicę posmarowałam sobie olejem i wałek tak samo, dzięki temu nie musiałam już podsypywać stolnicy cukrem pudrem czy mąką.
Sposób II:Żelatynę zalać wodą i poczekać, aż napęcznieje. Następnie w kąpieli wodnej zmiksować i dodawać do żelatyny glukozę, miksując dalej. Trzeba uważać aby nam się masa nie zagotowała. Do mieszanki żelowo glukozowej dodać troszkę cukru pudru i miksować. Następnie całość przelać na stolnicę i dodawać cukier puder pomału i zagniatać, aż mas będzie jednolita.
Ale zaszalałaś :)) niezłe torciki :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
dzięki :) mam nadzieje, że ten ostatni tort przypadnie do smaku małym konsumentom ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuń