25 lis 2013

Chałka II- pszenno razowa

Dziś chcę zaprosić Was na chałkę inną od tej. Inną, ponieważ w swoim składzie nie ma jajek i mleka, i w smaku jest przepyszna, jak na razie jest to mój faworyt jeśli idzie o pieczywo a'la bułka. Ciasto jest po upieczeniu wilgotne i miękkie, oraz znika w mig... 



























Składniki:
  • 425 gram mąki pszennej, ja użyłam typ 650,
  • 125 gram mąki razowej żytnej,
  • 1 i 1/2 szklanka wody (letniej),
  • 2-3 łyżki cukru,
  • 20 gram świeżych drożdży,
  • 1/2 szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka soli.
  • sezam biały i czarny.

Wykonanie:
Drożdże rozrobić z 1/2 szklanką (ciepłej, ale nie wrzącej) wody i cukrem, odstawić na ok. 30 minut (czas można skrócić, gdy usłyszy się syczenie) w ciepłe miejsce. Po tym czasie, na zaczyn wsypać mąkę i delikatnie zacząć wyrabiać, ja sobie pomogłam mikserem z hakiem. W trakcie wyrabiania, po troszeczkę wlewać pozostałą wodę i miksować w dalszym ciągu. W kolejnym etapie dodaje się olej i wyrabia się w dalszym ciągu. Na samym końcu dodaje się sól. Ciasto jeszcze chwilę wyrabiać i odstawić do wyrośnięcia, powinno ono podwoić swoją objętość, mi to zajęło ok. 30 minut.

Ciasto powinno być elastyczne, nie może być za rzadkie, jeśli takowe jest dodajemy mąkę, a jeśli jest zbyt suche, to dolewamy letniej wody. Po wyrośnięciu, ciasto należy odgazować. Zagnieść chwilę i uformować w tradycyjną chałkę (klik!), bądź włożyć ciasto do formy i upiec.

Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez ok.20-30 minut. Trzeba uważać i kontrolować wypiek, ponieważ ciasto szybko się rumieni z wierzchu.



Smacznego!

Przepis dodaję do AKCJI:
Domowe pieczywo i bułki

4 komentarze:

  1. wygląda świetnie:) mogę kawałek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie, gdzie podrzucić? ;)

      Usuń
    2. Norwegia:D:D A da się zrobić chałkę z samej mąki razowej albo orkiszowej? próbowałaś kiedyś?

      Usuń
    3. Norwegia powiadasz? Nie am sprawy odpalę swoją miotłę i podrzucę troszkę, tylko okno otwórz ;) Co do mąki razowej lub orkiszowej, nie próbowałam z samej robić, ale wydaje mi się, że wyjdzie... postaram się zrobić z którejś w/w mąki i zamieścić na blogu. Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...