27 kwi 2014

Sernik zebra

Mam nieodpartą ochotę wciąż na sernik. Mogłabym go jeść ostatnimy czasy na okrągło. W związku z moim nienażarciem się zrobiłam sernik zebra. Praktycznie robi się go tak samo jak sernik tradycyjny (klik!). Z tym, że masę serową po dodaniu wszystkich składników podzieliłam na pół i do jednej z połowy dodałam kakao. Reszta to ta sama technika nalewania ciasta co w cieście zebra.

Składniki:
  • 1 kg sera białego, użyłam tym razem z wiaderka 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao.

Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
Ser mieszałam z przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia na średnich obrotach. Następnie masę delikatnie posypywałam cukrem i miksowałam w dalszym ciągu na średnich obrotach. Mikser ustawiłam na niższym poziomie mocy i zaczęłam dodawać po jednym jajku. Gdy jedno jajko zostało wymiksowane dokładnie w masę, dodawałam następne. Następnie masę dzielę na dwie w miarę równe części, do jednej z nich dodałam dwie łyżki kakao, które również przesiałam. 
Ciasto nakładałam naprzemiennie na środek formy: dwie łyżki ciemnej masy, a na nie dwie łyżki jasnej masy. Tak naprzemiennie, aż do wyczerpania mas.
Ciasto wstawiłam do piekarnika, i piekłam w kąpieli wodnej (wodę nalałam na tacę z piekarnika i wstawiłam ją poziom niżej niż kratka z formą i ciastem).Piekarnik ustawiłam na 180 stopni i piekłam przez 20 minut w tej temperaturze, po upływie tego czasu, temperaturę zmniejszyłam do ok. 130 stopni i piekłam przez kolejne półtora godziny. Po tym czasie piekarnik wyłączyłam i lekko uchyliłam drzwiczki. Ciasto pozostało w piekarniku do całkowitego wystudzenia.


11 komentarzy:

  1. Takiego sernika jeszcze nie jadłam. Podbieram jeden kawałeczek... ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uroczo wygląda taki paskowany :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękna zeberka...:))
    Lubię serniki, więc muszę koniecznie wypróbować i ten, bo wygląda zjawiskowo....:))
    Ps. Smak galaretki..... MNISZKOWY...(?) nektarowo- cytrynowy....trochę ,, trąca,, kiwi....
    Na pewno warto spróbować.... :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. daj znać czy smakował sernik...

      ps. galaretkę zrobię niebawem ;)

      Usuń
  4. Prześliczna zebra! Super pomysł na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Serniki to moje ulubione ciasta, a Twój jest ogromnie apetyczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Haha sporo widzę jest sernikoholików- ja także do nich należę:) Twój wygląda imponująco i na pewno ma niebiański smak:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło, jeśli zostawisz ślad po swojej wizycie :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...